kedd, március 6


Nyitott Akadémia Bagdy Emőkével Marosvásárhelyen

Két évvel ezelőtt zsúfolt teltház és óriási vastaps fogadta Marosvásárhelyen a magyar pszichológia koronázatlan királynőjeként emlegetett Bagdy Emőkét, aki a népszerű Nyitott Akadémia sorozat keretében érkezett városunkba. Lenyűgöző előadása után a közönség még hetekig emlegette a fantasztikus hangulatot, a professzor asszony kirobbanó temperamentumát és a gazdag szellemi-lelki útravalót, amelyet átadott. Olyan találkozás volt ez, amiből nemcsak tudást, de erőt és életkedvet is lehetett meríteni.

Bagdy Emőke azóta számos megkeresést kapott Erdélyből, hogy jöjjön el újra, hiszen előadásaira sok érdeklődő be sem fért már, akik pedig ott voltak, szeretnék ismét átélni a múltkori élményt. Ennyi kedves invitálást már nem lehetett visszautasítani, így a professzor asszony márciusban újabb erdélyi körútra indul, és 16-án a marovásárhelyi Kultúrpalotában tart előadást. Témája ezúttal: Elengedés, megbocsátás, újrakezdés.

Vajon hogyan éljünk túl egy szakítást, válást, szeretteink halálát? Miként váljunk lelkileg szabaddá? Mit jelent valamit vagy valakit igazán elengedni? Hogyan bocsássunk meg annak, aki megsebzett, becsapott, megalázott, megkárosított bennünket? Egyáltalán miért érdemes megbocsátani – miért nem jobb megoldás mégis a bosszú? Hogyan építsünk rá egy derűs, új lehetőségekkel teli jövőt a csalódásokkal és fájdalmas tapasztalatokkal teli múltra?

Nehéz problémák, melyeknél sokan akár életük végig elakadhatnak – ám nem jó, ha így történik. A lelkünkben hordozott sérelmek megkeseredett, zárkózott emberré tesznek, s így jó eséllyel a jövőnk is épp olyan sötét lesz, amilyen a múltunk volt. A tudomány pedig azt is igazolta, hogy az elengedésre és a megbocsátásra való képtelenségnek a sejtek normális működését befolyásoló biokémiai hatásuk van. Nem véletlen, hogy a daganatos betegségek kialakulásában is nagy szerepük van a kezeletlen, megoldatlan lelki problémáknak.

A mentális higiénia kifejezést szó szerint véve, lelkileg is szükséges tisztálkodnunk, kipucolnunk sejtjeinkből az egészséges működésüket akadályozó hatásokat. Erre pedig van lehetőség, és a tudomány ma már sokat segíthet ebben. Marosvásárhelyen a professzor asszony a tőle megszokott igényességgel, sodró lendülettel és életigenléssel mutatja be, milyen utat érdemes bejárnia annak, aki szeretne békességbe kerülni a múltjával. Élményszerű előadás, amelyről egy kicsit szabadabb és bizakodóbb emberként távozhatunk.

A helyszínen kedvezményes pszichológiai könyvvásár, Bagdy Emőke pedig kérésre szívesen dedikálja műveit.

A március 16-i előadásra jegyek kaphatók a Kulcslyuk Könyvesboltban, a Kossuth u. 5. alatt.

3 megjegyzés:

@havas írta...

Ezúttal nem tudok ott lenni, de gondolok rád és csapatodra majd!

Rendkívüli erő jön át abból, amit teszel és ahogy teszed (mindezt mondom, anélkül, h közelebbről ismernénk egymást)!

Őszinte elismerésem!

Anna írta...

Köszönöm szépen! Egyik nagy álmom volt, hogy a Mesterkurzus, ma Nyitott Akadémia eljöjjön városunkba. Nagyon örülök, hogy ez sikrült és állandó helyszín lettünk. Minden, amit teszek, abban hiszek. Amiben nem hiszek, arra megtanultam nemet mondani:) Sajnálom, hogy nem jössz, majd személyesen is megismerhetjük egymást.

@havas írta...

Találkozni nem egyszer találkoztunk már, Rajmi által, aztán a volt barátommal jelentkeztünk "segítségnek" (ő maradt, én kiestem).
Eddig Kata néven írtam, de a Moly-oldal miatt egyrészt váltottam a havas-ra.

Joyce Meyer azt mondja: a csodák akkor kezdenek el jönni, amikor hisszük, h képesek vagyunk vmit megtenni. Nagy dolog ez!
Köszönöm, hogy válaszoltál! (Kata)