szerda, november 2

Pál Ferenc Erdélyben

A közkedvelt Nyitott Akadémia sorozat idei utolsó marosvásárhelyi előadásán különleges csemege várja a lélek dolgai iránt érdeklődő közönséget, ugyanis Pál Ferenccel találkozhatunk, aki Magyarországon jelenleg messze a legnépszerűbb előadó pszichológiai témákban.
Pál Ferenc római katolikus pap és mentálhigiénés szakember. Pályafutásának kezdetétől heti rendszerességgel tart lélektani témájú előadásokat, melyeket eleinte csak néhány tucat érdeklődő látogatott, mára azonban személye minden kedden megtölt egy ezerfős színháztermet, úgy, hogy számos érdeklődő, hely hiányában, még így is kényszerűen kinnreked a folyosón. Ami pedig a legérdekesebb: a hallgatóságnak csupán a fele vallásos ember.
Vajon mi lehet Pál Ferenc kirobbanó népszerűségének titka? Bár erre a kérdésre jelenleg a SOTE Mentálhigiéné Intézete szociológiai kutatás keretében igyekszik megtalálni a választ, Pál Ferenc kedvelői pontosan tudják, miért jelentenek számukra olyan sokat a legendás keddi alkalmak.
Pál Ferenc tiszta forrás. A legegyszerűbb szavakkal képes mély spirituális összefüggéseket megvilágítani. Nem kell tanult embernek lenni ahhoz, hogy valakinek igazi élményt jelentsenek előadásai, de a művelt közönség számára is legalább olyan izgalmasak és hitelesek gondolatai. Ha nem volna pap és lélektani szakember, stand-up komikusként is megkereshetné a kenyerét, olyan fergeteges humora van. Nagy hatású előadó, aki nem csupán gondolatokat képes közvetíteni, hanem érzéseket is. Éppen ezért nem ritka, hogy előadásai után sokan szeretnék megölelni, vagy legalább megfogni a kezét – valahogyan megköszönni azokat a felszabadító érzéseket, amelyeket szavai nyomán átélhettek. Keddi alkalmainak egyikén még Böjte Csaba is előadást tartott.
Tevékenységét a magyar állam annyira fontosnak tartja, hogy idén augusztusban megkapta a Köztársasági Arany Érdemkeresztet.
Fontos tudni, hogy Pál Ferenc nem papi, hanem mentálhigiénés szakemberi minőségében érkezik Erdélybe, tehát semmiképp se prédikációra, vallásos beszédre számítsanak tőle azok, akik jegyet váltanak a programra. Pszichológiai előadása vallásos és nem vallásos emberekhez egyaránt szól, ami számít, egyedül az, hogy valakit érdekeljenek a lélek dolgai, legyen kíváncsi önmagára, a sorsára, a világra. Ez esetben garantáltan felejthetetlen élményben lesz része.
Az előadás után Pál Ferenc dedikálja A függőségtől az intimitásig című könyvét, amely tavalyi megjelenése óta már öt utánnyomást ért meg. A kötet – számos karácsonyi újdonsággal egyetemben – kedvezményes áron megvásárolható lesz a helyszínen.
Mivel Pál Ferenc látogatásának időpontjában a Nyitott Akadémiának rendszeresen otthont adó Kultúrpalota foglalt, az előadást ismét a Maros Művészegyüttes előadótermében hallgathatjuk meg. A helyszín korlátozott befogadóképessége miatt a jegyvásárlással érdemes igyekezni, hiszen sajnos Vekerdy Tamás októberi előadásáról is számos érdeklődő maradt le.
A november 9-i előadásra jegyek kaphatók a Kulcslyuk Könyvesboltban, a Kossuth utca 5-ben.

Nincsenek megjegyzések: